Asbest en uw gezondheid: Blijf veilig met deze eenvoudige stappen

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal dat in sommige grondsoorten voorkomt. Het wordt een gezondheidsrisico wanneer het aan de lucht wordt blootgesteld. Dit mineraal dat langzaam vrijkomt, veroorzaakt ziekten als asbestose en longkanker. Het wordt op veel verschillende plaatsen aangetroffen, waaronder oude huizen, scholen en fabrieken. Daarom kan het moeilijk zijn om bij te houden waar asbest zit en wat voor gevolgen het voor u kan hebben. We zullen uitleggen wat asbest is, hoe het in onze samenleving is verwerkt, wat de meest voorkomende vormen van blootstelling aan asbest zijn en hoe u zich met enkele eenvoudige stappen kunt beschermen.

Gezondheidsrisico’s van Asbestos.

Asbest is een mineraal dat in de bodem wordt aangetroffen en veel gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De meest voorkomende ziekten die door asbest worden veroorzaakt, zijn asbestose en longkanker. Asbest komt in de lucht terecht en wanneer mensen het inademen, kan dit deze ziekten veroorzaken. Asbest wordt op veel verschillende plaatsen gevonden, zoals oude huizen, scholen, fabrieken en meer. Door het wijdverspreide gebruik in de loop der jaren is het moeilijk bij te houden waar het zich kan bevinden en welke gevolgen het voor u heeft. De meest voorkomende vormen van blootstelling aan asbest zijn inademing en contact met de huid. Inademing is wanneer iemand asbestvezels inademt die in de lucht zijn vrijgekomen, terwijl huidcontact is wanneer iemand direct contact heeft met asbestdeeltjes of -vezels op zijn huid. Hoe beschermt u zich tegen blootstelling aan asbest? Er zijn enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen blootstelling aan asbest: -Weten wat asbest is -Wees u ervan bewust waar asbest aanwezig kan zijn -Laat al het losse puin opruimen – Wees voorzichtig bij renovaties of verbouwingen waarbij zware bouwmaterialen zijn gebruikt, vooral als deze materiaal bevatten dat grote hoeveelheden asbest kan bevatten, zoals vinyl vloerbedekking of isolatieplaten

Hoe wordt Asbest gebruikt?

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal dat in sommige grondsoorten voorkomt. Het wordt een gevaar voor de gezondheid wanneer het aan de lucht wordt blootgesteld. Dit langzaam vrijkomende mineraal veroorzaakt ziekten als asbestose en longkanker. Het wordt op veel verschillende plaatsen aangetroffen, onder meer in oude huizen, scholen en fabrieken. Asbest werd tot de jaren zeventig gebruikt om huizen, auto’s, draden en leidingen hittebestendig en duurzaam te maken. Blootstelling aan asbest kon gebeuren tijdens fabricageprocessen of door besmette kleding, schoenen of haar van asbestmijnwerkers die het op hun kleding of haar mee naar huis namen. Tegenwoordig wordt asbest niet meer voor huishoudelijke doeleinden gebruikt omdat de gezondheidsrisico’s nu welbekend zijn. Het wordt echter nog vaak gebruikt voor industriële toepassingen zoals isolatie en dakbedekkingsmateriaal vanwege de lage kosten en de brandwerende eigenschappen.

Soorten Asbest

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal. Het mineraal werd in het verleden gebruikt voor isolatie, bouw en brandbeveiliging. Er zijn drie soorten asbest: chrysotiel, crocidoliet en amosiet.

Chrysotiel: dit type asbest komt meer voor in Noord-Amerika en West-Europa. Het wordt acover het algemeen als minder kankerverwekkend beschouwd dan andere vormen van asbest. Bij inademing veroorzaakt het een lichte ontsteking van het longweefsel, die bij langdurige blootstelling kan leiden tot asbestose of longkanker. Hoewel er manieren zijn om het risico op het ontwikkelen van deze ziekten te verminderen, kunnen ze niet volledig worden verwijderd zonder asbestverwijderingstechnieken die in sommige gevallen duur of onpraktisch kunnen zijn.

Crocidoliet: Dit type asbest komt vaker voor in Azië, Afrika en Australië. Deze vorm van asbest wordt gevaarlijker geacht dan andere vormen omdat hij vezels bevat die klein genoeg zijn om na inademing in de bloedbaan terecht te komen en blootstelling kan binnen 15 jaar leiden tot dodelijke ziekten zoals mesothelioom (een vorm van kanker van het vlies dat de longen bekleedt) of longkanker.

Amosiet: Dit type asbest staat ook bekend als bruin of blauw asbest omdat het een bruinachtige kleur heeft wanneer het onder een microscoop wordt bekeken. Het is wereldwijd verboden omdat het een van de gevaarlijkste soorten is, vooral wanneer deeltjes in de lucht worden ingeademd omdat ze aan de longen blijven kleven in plaats van te worden uitgehoest zoals bij andere vormen.

Bescherm jezelf met eenvoudige stappen

Asbest veroorzaakt ziekten zoals asbestose en longkanker. Om uzelf te beschermen, kunt u een aa ntal eenvoudige stappen nemen om uw blootstelling tot een minimum te beperken. Een belangrijke stap is het vermijden van het dragen van kleding of schoenen die gemaakt zijn van wol, katoen, of andere natuurlijke vezels die gemakkelijk stof en vezels opnemen. Vermijd het inademen van stof wanneer u werkt op een oppervlak dat asbestvezels kan bevatten. Als u stof op u krijgt, was het er dan grondig af. Wees vooral voorzichtig in de buurt van oude gebouwen of huizen die vóór 1980 zijn gebouwd, omdat de gebruikte materialen asbest kunnen bevatten. Als u de materialen inspecteert die bij bouwwerkzaamheden worden gebruikt, weet u of er asbest aanwezig is en hoe er tijdens de werkzaamheden met asbest wordt omgegaan, zodat u kunt besluiten hoe u het beste voorzichtig te werk kunt gaan. Bij de renovatie van oude gebouwen waar mogelijk asbest aanwezig is, moet u erop letten dat u geen materialen verstoort waarvan u de vorm en inhoud niet kunt achterhalen; dit geldt onder meer voor isolatiemateriaal, carbonpapier, vinylvloertegels, breeuwmiddelen en voegvullingskit. Deze stoffen kunnen asbest bevatten! Draag bij het renoveren van oudere gebouwen waar mogelijk asbest aanwezig is altijd beschermende kleding die speciaal ontworpen is voor gevaarlijke materialen en werk in een gecontroleerde omgeving met apparatuur van hoge kwaliteit die ontworpen is voor het verwijderen van giftige stoffen zoals asbest.

Laatste woorden: Blijf veilig

De meest voorkomende vormen van blootstelling aan asbest zijn inhalatie of ademhalingsproblemen. Inademing gebeurt via de lucht wanneer asbestvezels vrijkomen in de atmosfeer en vervolgens worden ingeademd door mensen in de buurt. Ademhalingsproblemen ontstaan na het inademen van kleine vezels die via de bronchiën in de longen terechtkomen. Dit probleem blijft vaak onopgemerkt tot jaren later, wanneer de symptomen zich uitbreiden en meer merkbaar worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*