De gevaren van asbest en waarom u het moet laten verwijderen

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal dat op vele plaatsen in de wereld wordt aangetroffen, zoals in verschillende gesteenten en bodems. Het wordt al heel lang gebruikt vanwege zijn unieke eigenschappen. In de afgelopen eeuw hebben we ontdekt hoe dodelijk en giftig het kan zijn. Het is een in de natuur voorkomende stof die geen gevaar voor schade oplevert wanneer zij op haar natuurlijke plaats wordt gehouden. Mensen zijn echter de enige wezens die ervoor kunnen zorgen dat asbest gevaarlijk wordt.

Asbest wordt tegenwoordig in veel producten en industrieën gebruikt, maar in veel landen was het verboden vanwege de risico’s van blootstelling. Het is nu illegaal om het te verkopen, in te voeren, te vervaardigen of te gebruiken in de Verenigde Staten, Canada en vele andere landen over de hele wereld.

 Wat is asbest?

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal dat op veel plaatsen in de wereld wordt aangetroffen, zoals in verschillende gesteenten en bodems.

Het is lange tijd gebruikt vanwege zijn unieke eigenschappen, en het wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Asbest is een in de natuur voorkomende stof die geen gevaar voor schade oplevert wanneer hij op zijn natuurlijke plaats wordt gehouden.

Gebruik van asbest

Asbest is een brandwerend materiaal. Het wordt gebruikt in vele bouw- en industriële werkzaamheden waarbij hitte of vlammen nodig zijn, omdat het niet brandt. Asbest kan worden gevonden in isolatie, tegels en cementproducten, vloeren en vele andere plaatsen waar een onbrandbaar materiaal nodig is.

Het werd bijvoorbeeld ook gebruikt om pijpen voor warm water of stoom te isoleren. Het gebruik ervan nam exponentieel toe in de jaren 1930 toen overheidsinstanties het gebruik ervan bevorderden vanwege de brandwerende eigenschappen. Omdat asbest bestand is tegen hoge temperaturen, was het een waardevol product in deze industrieën.

Veel mensen worden blootgesteld door toevallig contact met de stof in ontwikkelingslanden zonder beperkingen op het gebruik van asbest. In geïndustrialiseerde landen zoals de Verenigde Staten en Canada hebben we echter geleerd hoe gevaarlijk deze giftige stof kan zijn wanneer hij wordt ingeademd of via de huid wordt ingeslikt.

Asbestgevaren

Er zijn drie soorten asbest: crocidoliet, amosiet en chrysotiel. Crocidoliet is het gevaarlijkst van alle soorten omdat het gemakkelijk in de longen kan worden ingeademd. En wanneer deze vezels vast komen te zitten in de kleine luchtzakjes die alveoli worden genoemd, veroorzaken ze irritatie die zal leiden tot littekenvorming. Uiteindelijk kan deze littekenvorming tot kanker leiden als ze niet wordt behandeld. Amosiet is ook gevaarlijk omdat het een carcinogeen is en blootstelling kan leiden tot longkanker, asbestose of mesothelioom. Chrysotiel is minder gevaarlijk dan crocidoliet of amosiet en de gevolgen voor de gezondheid zijn veel minder ernstig.

Soorten asbest

Er zijn zes soorten asbest:

 • Chrysotiel
 • Amosiet
 • Crocidoliet
 • Tremoliet
 • Actinoliet
 • Antofylliet

Symptomen van blootstelling

Het eerste symptoom van blootstelling aan asbest is een “benauwd gevoel” in de borstkas. Arbeiders die jarenlang met de stof in aanraking zijn geweest, hebben dit symptoom, maar het betekent niet altijd dat u bent blootgesteld. Het benauwde gevoel verdwijnt met de tijd en met rust.

Asbest kan kanker in de longen en andere delen van het lichaam veroorzaken als het wordt ingeademd of ingeslikt. Wanneer deze vezels worden ingeademd, komen ze vast te zitten in de bekleding van uw longen en lossen ze nooit op. Ze kunnen ook via uw lymfestelsel naar andere delen van uw lichaam reizen en ook daar kanker veroorzaken.

Enkele andere symptomen die kunnen wijzen op blootstelling aan asbest zijn:

 • ophoesten van bloed
 • Buikpijn
 • Chronische infecties van de luchtwegen
 • Verwijding van kleine luchtwegen
 • frequente infecties van de bovenste luchtwegen
 • Asbestose die kortademigheid, vermoeidheid en verlies van eetlust veroorzaakt

Hoe beschermt u zich tegen asbest?

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uzelf tegen asbest te beschermen. Ten eerste moet u weten waar u op moet letten om vast te stellen of er asbest aanwezig is. U moet zich ook bewust zijn van de risico’s en gevaren van blootstelling aan asbest en voorzorgsmaatregelen nemen. Probeer bijvoorbeeld te voorkomen dat u iets aanraakt of aanraakt dat asbest kan bevatten. Als u denkt dat dit onmogelijk is, kunt u het beste contact opnemen met professionals die beschikken over de expertise en apparatuur die nodig is om de ruimte veilig te verstoren.

Lees ook wat het betekent als op een materiaal “asbestvrij” staat. Zorg er ten slotte voor dat u altijd beschermende kleding draagt wanneer u werkt in de buurt van gebieden waar het risico van blootstelling aan asbest bestaat.

Conclusie

Het is belangrijk op te merken dat asbest alleen gevaarlijk is als het wordt vermalen, verpoederd of op de een of andere manier wordt verstoord. Wanneer het wordt bewaard zoals het van nature op zijn plaats zit, levert het geen gevaar op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*