Eerste hulp Veiligheidsvaardigheden voor het dagelijks leven

De gemiddelde persoon kan op zijn minst een paar van de levensreddende taken zelf uitvoeren. Maar als je leven op het spel staat… moet je grondiger zijn in je eerste hulp training. De gemiddelde persoon kan op zijn minst een paar van de levensreddende taken zelf uitvoeren. Maar als je leven op het spel staat… moet je grondiger zijn in je eerstehulpopleiding. In een echte noodsituatie kunnen zelfs de meest elementaire taken een uitdaging worden. De juiste combinatie van kennis, middelen en vaardigheden kan het verschil maken tussen leven en dood. Eerste hulp is iets waar iedereen mee vertrouwd zou moeten zijn. In dit artikel vindt u 41 eerstehulptips die u kunt volgen in een noodsituatie.

Wat moet je bij je hebben in een noodgeval?

Er wordt vaak gezegd: “Laat je niet betrappen zonder EHBO-doos.” Wat moet u bij u hebben in geval van nood? U moet altijd een EHBO-doos bij de hand hebben. Daarin moet u verband en verband in verschillende maten hebben, steriele gaaskompressen of -rollen, zelfklevende verbandstrips, vlindersluitingen om wonden dicht te houden, driehoekige verbanden ter ondersteuning of als mitella bij breuken, crêpeverbanden met kleefband en elastiek om verbanden vast te zetten of het bloeden te stelpen bij kleine snijwonden, gaaskompressen werken ook), veiligheidsspelden om het uiteinde van een doorgesneden buis af te sluiten voordat deze met tape is vastgezet, om te voorkomen dat er vloeistof weglekt tijdens het vervoer, een schaar om kleding in de buurt van een verwonding af te knippen en indien nodig ook tape (gebruik nooit je tanden!), latex handschoenen die infecties kunnen helpen voorkomen als u iemands huid aanraakt of voorwerpen zoals naalden of infuusmateriaal gebruikt (zelfs wegwerphandschoenen kunnen het risico verminderen), zelfklevende noodverbanden die geen water of medische voorraden nodig hebben en speciaal ontworpen zijn om wonden niet alleen af te dekken maar ook te beschermen tot ze voldoende genezen zijn zodat ze niet opnieuw opengaan wanneer ze in contact komen met lucht. Dit soort verband werkt uitstekend op gevoelige huid, zoals bij iemand die een operatie heeft ondergaan . U kunt ook brandwondengel en hydrocortisonecrème gebruiken. Belangrijke dingen om te weten

 • Raak niet in paniek.
 • Wees zo rustig en kalm mogelijk.
 • Als u de persoon moet verplaatsen, doe dat dan voorzichtig.
 • Leg de persoon op zijn rug, op een vlakke ondergrond indien mogelijk.
 • Controleer op wonden in de nek en het hoofd, inclusief de ogen en de mond.

Controleer op ademhalingsmoeilijkheden of obstructies in de luchtwegen, zoals bloed, braaksel of vocht van een oorwond. Het eerste wat u altijd moet doen is hulp inroepen!

Weet hoe je een drukverband moet gebruiken

Een drukverband is een eenvoudige en effectieve manier om het bloeden te stoppen. Je kunt het gebruiken als een tijdelijke oplossing wanneer je niet over iets anders beschikt, zoals een tourniquet of verband. Om er een te maken, heb je twee stroken stof nodig. De eerste moet ongeveer drie centimeter breed en vier centimeter lang zijn, terwijl de tweede ongeveer 12 centimeter lang moet zijn. Vouw de kleinere strook in de lengte dubbel en leg hem op de grotere strook. Vervolgens vouwt u de uiteinden om, zodat ze elkaar een halve centimeter (of meer indien nodig) overlappen. Ten slotte wikkelt u beide kanten om elkaar heen zodat ze elkaar raken en zet u ze vast met veiligheidsspelden of elastiekjes. Om het drukverband te gebruiken, drukt u het gedurende vijf minuten stevig op de wond. Houd het daar totdat het bloeden stopt en controleer elke vijf minuten of het nog steeds zijn werk doet. Dit is misschien niet genoeg om ernstige bloedingen te stelpen zonder medische hulp, maar het is een perfecte oplossing voor kleine verwondingen die niet levensbedreigend zijn.

Maak van een noodgeval een klein noodgeval

Het menselijk lichaam is ontworpen om zichzelf te genezen. Als u een verwonding oploopt, is het belangrijk het bloeden te stelpen, de wond schoon en infectievrij te houden, te beschermen tegen verder letsel en de wond de tijd te geven om te genezen. Als u geen EHBO-doos hebt, kunt u misschien alledaagse voorwerpen in uw huis gebruiken om het bloeden te stelpen of kleine verwondingen te behandelen.

 1. Druk op een wond met een doek of verband om bloeden te voorkomen.
 2. Houd de druk 10 minuten aan zonder deze te verwijderen. Wikkel de doek strak om de wond en zet hem vast met tape of een andere sluiting.
 3. Leg een gewond lichaamsdeel zo mogelijk boven harthoogte met behulp van een kussen, stoel of ander voorwerp.
 4. Maak wonden schoon met water en zeep voordat u antibiotische zalf aanbrengt, indien beschikbaar. Houd ze zoveel mogelijk droog en onbedekt terwijl u wacht op medische hulp (verwijder geen kleding die op de wonden kan blijven zitten).
 5. Dek af met schoon verband of verband indien beschikbaar; pas geen warmte toe (warmwaterkruiken, verwarmingskussens) of start het eigen ha rt van de persoon (CPR).

Stop niet met de behandeling tot de persoon wakker is

Stop pas met behandelen als de persoon wakker is. Als u vermoedt dat het slachtoffer letsel aan nek, rug of hoofd heeft en bewusteloos is, mag u hem niet verplaatsen.

Verspil geen waardevolle energie aan rebreathing

Verspil geen waardevolle energie aan rebreathing. Je moet onthouden om elke vijf seconden één keer te ademen. Het kan nodig zijn een touw of een sjaal te gebruiken om iemand te helpen als hij in het water ligt en moeite heeft met ademhalen. Je kunt het touw of de sjaal over het hoofd doen, het kruisen aan de achterkant van de nek, en het omhoog trekken zodat de kin hoger is dan de borst. Zorg er ook voor dat de mond boven water blijft. Als iemand bewusteloos is en niet ademt, moet je beginnen met cardiopulmonale reanimatie (CPR). U moet ongeveer 100 keer per minuut met twee vingers op de borstkas van de persoon drukken om vers bloed in zijn longen en hart te pompen. De gemiddelde compressiediepte is ongeveer 30 centimeter, maar afhankelijk van de grootte van de borstholte van de persoon kan meer compressie nodig zijn. Als iemand is blootgesteld aan extreem koude temperaturen, kan hij bevriezen terwijl hij nog leeft. Symptomen zijn dat de huid blauw of wit wordt, het gevoel alsof er naalden door je huid steken en het verlies van gevoel in je ledematen. Dit kan snel gebeuren omdat je lichaamstemperatuur daalt als je voor langere tijd aan koude temperaturen wordt blootgesteld.

Blijf kalm voordat de situatie onder controle is

Als u dit artikel leest, is dat omdat u op alles voorbereid wilt zijn. Gelukkig voor ons zijn er veel manieren waarop we ons kunnen voorbereiden op de ergste dag van ons leven. Dus voordat er iets misgaat, zijn hier 41 eerstehulptips om te volgen in een noodsituatie: – Blijf kalm voordat de situatie onder controle is. Vergeet niet dat emotioneel worden het slachtoffer niet zal helpen. Als je je te veel overweldigd voelt door emoties of paniek, verlaat dan de kamer en vraag iemand anders om het over te nemen tot je je beter voelt. Als een slachtoffer gereanimeerd moet worden en de mensen in de buurt zijn al emotioneel instabiel, kunnen ze uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

 • Verleen zo snel mogelijk eerste hulp nadat de verwonding of ziekte zich heeft voorgedaan. Hoe eerder met de eerste hulp wordt begonnen, hoe groter de kans dat de schade van verwondingen of ziekten zoals beroertes of hartaanvallen tot een minimum wordt beperkt.
 • Als iemand een aanval heeft, bel dan onmiddellijk 911 en leg hem in een positie waarin zijn hoofd lager is dan zijn maag (bijvoorbeeld op zijn zij gaan liggen) zodat hij niet stikt in het vocht dat uit zijn mond komt als hij overgeeft en zorg ervoor dat niemand hem aanraakt totdat het ambulancepersoneel arriveert, want aanvallen kunnen anderen schaden als ze tijdens een aanval worden aangeraakt.
 • Verplaats iemand die ernstig gewond is niet tot de hulpdiensten arriveren, tenzij het absoluut noodzakelijk is (bv. om te voorkomen dat hij overreden wordt), maar geef hem verzorging en houd hem stil met behulp van kussens en dekens, zodat hij niet

Conclusie

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op noodsituaties. De juiste combinatie van kennis, middelen en vaardigheden kan het verschil maken tussen leven en dood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*