Gehoorbescherming: Wat u moet weten

Gehoorbescherming: Wat u moet weten

De meeste mensen hebben geen verstand van gehoorbescherming. Als u in een omgeving bent waar zoveel lawaai is dat u nodig hebt, bent u waarschijnlijk meer bezig om zo snel mogelijk weg te komen dan na te denken over welke gehoorbescherming voor u zou werken. Langdurige blootstelling aan lawaai kan echter een schadelijk effect hebben op uw gehoor – en als u veel tijd doorbrengt in de buurt van machines of andere dingen die lawaai maken, is dit soort bescherming iets dat u serieus moet nemen en waarin u eerder vroeger dan later moet investeren. Er zijn veel verschillende soorten gehoor bescherming verkrijgbaar, elk afgestemd op een specifieke behoefte of situatie. Ze dienen allemaal hetzelfde algemene doel, namelijk het verminderen of blokkeren van lawaai boven een veilig niveau om de negatieve impact op uw oren te beperken. Hier vindt u alles wat u moet weten over de verschillende soorten persoonlijke gehoor bescherming en hoe ze u kunnen helpen in uw dagelijkse leven.

Wat is door lawaai veroorzaakt gehoorverlies?

Lawaai-geïnduceerd gehoorverlies, of NIHL, is gehoorschade die wordt veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden in de loop van de tijd. Het is een zeer reëel probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft en een gevaarlijk gevolg is van blootstelling aan onaanvaardbaar harde geluiden gedurende een langere periode. Niet alle lawaai is slecht voor u; in feite hebben de meeste mensen een zekere mate van achtergrondlawaai nodig om zich te kunnen concentreren en productief te blijven. Er is echter een groot verschil tussen blootstelling aan een redelijk geluidsniveau en blootstelling aan een gevaarlijk hoog niveau. Wanneer lawaai te hard is, begint het uw oren fysiek te beschadigen. Een goede voorkomt dit soort schade ten koste van alles, want het is iets dat u niet echt kunt terugdraaien.

 

Soorten

Helaas is er geen wondermiddel tegen gehoorschade; als uw gehoor eenmaal is aangetast, is er geen weg terug. Wat gehoor bescherming wel kan doen, is NIHL helpen voorkomen door de hoeveelheid lawaai waaraan u wordt blootgesteld te verminderen. Dit kan op een paar verschillende manieren – door het gebruik van oordopjes of oorkappen, bijvoorbeeld, of door het gebruik van elektronische gehoorbescherming met bluetooth. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende soorten bescherming:

Oordoppen: Oordoppen worden zeer vaak gebruikt voor bescherming in een verscheidenheid van verschillende situaties, van slapen met snurkende partners, tot werken in luide omgevingen, tot het bijwonen van luide evenementen – omdat ze zijn super gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen, zijn comfortabel om te dragen, en zijn zeer effectief in wat ze doen. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en materialen, en er is iets voor elke situatie en persoon – of u nu iets goedkoops en wegwerp wilt, of iets duurzamer en ontworpen voor een langere periode van gebruik.

 

Oorkappen

Gehoorkappen zijn een van de meest voorkomende soorten bescherming, en ze worden meestal alleen gebruikt in situaties waarin gehoor bescherming noodzakelijk is. Ze kunnen worden gebruikt in een groot aantal omgevingen en activiteiten, zoals jagen, schietsporten, werken in een lawaaierige omgeving of het bijwonen van een luid evenement. In de meeste situaties worden ze verkozen boven oordopjes, omdat ze gemakkelijker te gebruiken zijn tijdens bepaalde activiteiten, zoals jagen, en omdat ze meer geluid blokkeren.

 

Elektronische gehoorbescherming

Dit type gehoorbeschermings werkt door het geluidsniveau dat uw trommelvliezen bereikt tot een veilig niveau te beperken. Het maakt gebruik van een microfoon om het geluid op te vangen, een versterker om het te versterken, en vervolgens een luidspreker om het te verlagen tot een veilig volumeniveau. Ze worden meestal gebruikt in gevaarlijke of industriële situaties waar het risico op gehoorbeschadiging groot is. Ze zijn echter erg duur en geen goede optie voor dagelijks gebruik.

 

Conclusie

En het is iets dat we allemaal vaker zouden moeten dragen dan niet. Helaas dragen de meeste mensen geen gehoorbescherming wanneer ze het nodig hebben, wat betekent dat veel mensen hun gehoor onherstelbare schade toebrengen. Als u uw gehoor wilt beschermen en gehoorverlies zoveel mogelijk wilt voorkomen, moet u de beste gehoorbescherming dragen wanneer u in een situatie bent die luider is dan 80 decibel – dit omvat zaken als autorijden, het bijwonen van concerten of sportevenementen, of werken in een luidruchtige omgeving. Er is geen excuus voor het niet dragen van gehoorbeschermings, en er zijn heel veel verschillende soorten – u moet alleen degene vinden die voor u geschikt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*