Veelvoorkomende veiligheidsfouten die iedereen op de werkvloer kan maken

In de afgelopen decennia is veiligheid op de werkplek een belangrijke prioriteit geworden voor werkgevers. Van de overheid tot bedrijfseigenaren en werknemers, iedereen is zich bewust van het belang van een veilige werkomgeving. Maar ondanks deze inspanningen van bedrijven om veiligere werkomgevingen te creëren, maken mensen nog steeds fouten die hen en hun collega’s in gevaar brengen. Als u wilt voorkomen dat u deze fouten maakt, zijn hier enkele veiligheidstips die u zullen helpen uw werkplek te beheren.

De top veiligheidsfouten op de werkplek

Veiligheidsfouten op het werk kunnen werknemers en collega’s in gevaar brengen, maar ze zijn gemakkelijk te voorkomen. Hier zijnveelgemaakte veiligheidsfouten waar iedereen iets aan kan doen om ze te voorkomen.

  1. Het niet dragen van moeilijk te snijden kleding
  2. Afgeleid worden
  3. Niet veilig werken rond bewegende apparatuur
  4. Het verkeerde gereedschap gebruiken voor de klus
  5. Het niet halen van deadlines en productiedoelen leidt tot haast
  6. Het niet volgen van de juiste procedures
  7. Het niet gebruiken van beschermende uitrusting tijdens het werken met chemicaliën of scherpe voorwerpen
  8. Onveilige omgang met machines en zwaar materieel

Uw beveiligingsrisico’s begrijpen en beheren

Het kan gemakkelijk zijn om verstrikt te raken in de dagelijkse taken die bij het runnen van uw bedrijf komen kijken en te vergeten welke risico’s u neemt. Het is natuurlijk begrijpelijk dat u zich op uw werk wilt concentreren in plaats van op wat er kan gebeuren als er iets misgaat. Maar het is belangrijk om te onthouden dat zelfs kleine veiligheidsrisico’s kunnen uitgroeien tot grote problemen die u en uw collega’s in gevaar brengen.

Eén manier om deze potentiële scenario’s te helpen voorkomen, is door uw veiligheidsrisico’s te begrijpen en te beheren. Inzicht in de veiligheidsrisico’s van uw bedrijf geeft u een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren om te voorkomen dat ze zich voordoen. Als u weet waar de potentiële bedreigingen vandaan komen, bent u in staat stappen te ondernemen voordat ze een probleem worden, zodat iedereen veilig op het werk blijft.

Begrijp uw rol in letselpreventie

De eerste stap om het risico op letsel te verminderen, is inzicht in uw rol in letselpreventie. Als bedrijfseigenaar kunt u stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat er geen ernstige ongevallen gebeuren en dat werknemers een zo veilig mogelijke werkplek hebben. U kunt bijvoorbeeld een veiligheidscomité oprichten en beleid voor het bedrijf opstellen. Dit omvat het ontwikkelen van procedures voor elke taak die werknemers mogelijk moeten uitvoeren om onvoorziene ongevallen te verminderen.

Als werknemer is het belangrijk dat u weet welke methoden kunnen worden gebruikt om letsel te helpen voorkomen. Als u bijvoorbeeld weet dat er een risicovolle taak aankomt, kunt u het beste van tevoren even de tijd nemen om uzelf vertrouwd te maken met het proces om de taak veilig uit te voeren. U moet ook veiligheidsuitrusting bij de hand houden, zodat die direct beschikbaar is als dat nodig is. Zorg er ook voor dat iedereen op uw werkplek weet hoe hij of zij zich moet beschermen tijdens bepaalde activiteiten, zoals het tillen van zware voorwerpen of het werken met chemicaliën. Door iedereen op de hoogte te houden van deze processen kunt u mogelijke verwondingen tijdens het werk voorkomen.

Wees je bewust van je omgeving

De eerste en belangrijkste stap om uw werkplek veiliger te maken is u bewust te zijn van de mensen om u heen. Dit betekent dat u moet letten op hun lichaamstaal, de manier waarop ze bewegen en de manier waarop dingen zijn opgesteld. Het betekent ook dat u ze niet negeert als ze tegen u praten.

Dit is belangrijk omdat als je weet wat iemand zegt, je een beter idee krijgt van wat hij nu gaat doen. Als iemand bijvoorbeeld rustig praat en plotseling dichter naar je toe komt, kan dat betekenen dat hij op het punt staat je te slaan of te duwen. Als iemand iets voor je op de grond laat vallen en dan snel weggaat, kan dat erop wijzen dat hij iets in je gezicht gaat gooien of zuur in je ogen gaat spuiten.

Als je merkt dat mensen zich vreemd gedragen of iets vreemds doen, negeer ze dan niet! Zeg wat er aan de hand is en laat ze weten wat er aan de hand is. Dit kan je leven redden.

Weten wat te doen in geval van nood

Veiligheid begint al voordat u in uw bedrijf aan de slag gaat. Als u niet weet wat u in een noodgeval moet doen, is het moeilijk om een veilige werkomgeving te creëren. Om te beginnen moet u ervoor zorgen dat u de noodprocedures van uw bedrijf kent. U moet deze procedures gemakkelijk kunnen vinden en er meer informatie over kunnen krijgen, zodat u ze kunt gebruiken als het moment daar is. Als er geen noodprocedures vermeld staan, vraag het dan aan uw supervisor of de personeelsdienst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*