Veilige werkplek: De basisprincipes van veiligheid op de werkplek

Of het nu uw eerste baan is of dat u al tientallen jaren in dienst bent, een veilige werkplek is altijd een topprioriteit. Er zijn veel gevaren die op onze werkplekken kunnen voorkomen, en geen enkele training kan deze volledig risicovrij maken. Met de juiste voorzorgsmaatregelen  en veiligheidsprotocollen kunt u de risico’s op letsel op het werk echter aanzienlijk beperken. Als u onlangs ergens bent gaan werken of van plan bent om binnenkort in dienst te treden, is het belangrijk om te weten wat voor risico’s er kunnen zijn, zodat u stappen kunt ondernemen om uzelf te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Veiligheid op de werkplek kan makkelijk gerealiseerd worden door de onderstaande stappen te volgen.

 

Begrijp de risico’s van uw werkplek en de voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen

De beste manier om uzelf te beschermen tegen gevaren op het werk is te begrijpen wat die gevaren zijn en hoe u ze kunt vermijden. Op die manier bent u beter voorbereid op eventuele ongelukken of noodgevallen en ontstaat er veiligheid op de werkplek. Er zijn veel verschillende risico’s waarmee u in elke baan te maken kunt krijgen. Enkele van de beroepsrisico’s waaraan u kunt worden blootgesteld zijn bijvoorbeeld harde geluiden, trillingen, extreme temperaturen, chemicaliën, stof, dampen, slechte ventilatie, ergonomische risico’s, elektrische risico’s, infecties en vallende voorwerpen. Sommige van deze risico’s kunnen worden beperkt door het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting op de werkplek. Als u verplicht bent bepaalde apparatuur te gebruiken, zorg er dan voor dat u weet hoe u die moet gebruiken. Een werkplek waar veiligheid bovenaan staat creëert u samen met iedereen die aanwezig is op de werkvloer. Vraag hen om tips als u niet precies weet hoe een uniform aanmoet.

 

Laat u door niemand onder druk zetten in gevaarlijke situaties

Zelfs op het werk mag u nooit onder druk worden gezet om iets gevaarlijks te doen. Als u het gevoel hebt dat een supervisor u probeert te dwingen iets te doen wat tegen de regels is, moet u dit altijd melden aan uw supervisor of de personeelsafdeling. U kunt ook uw arbeidsongevallenverzekering raadplegen om te zien of u gedekt bent voor verwondingen die het gevolg zijn van dergelijke situaties.

 

Zorg ervoor dat uw apparatuur in goede staat verkeert voor een veilige werkplek

Als u werkt met apparatuur die periodiek onderhoud vereist, zorg er dan voor dat u het aanbevolen onderhoudsschema volgt. Anders kunt u problemen krijgen met de apparatuur die niet goed werkt en loopt u zelfs het risico gewond te raken. Als iets niet goed werkt, moet u dat zo snel mogelijk melden, zodat het kan worden gerepareerd of vervangen. U moet ook voorzichtig zijn bij het gebruik van apparatuur om letsel te voorkomen. Als uw werkplek een gereedschapskist heeft, zorg er dan voor dat deze gevuld is met het nodige gereedschap, zodat u eventuele reparaties kunt uitvoeren.

 

Let op donkere plekken, vooral als u alleen bent

Afhankelijk van het soort werk dat u doet, kunt u veel tijd doorbrengen in donkere of slecht verlichte ruimtes, zoals ondergrondse tunnels, kelders of opslagplaatsen. Mensen die in metro’s en mijnen werken, maar ook mensen die in magazijnen en opslagplaatsen werken, brengen bijvoorbeeld vaak veel tijd door in slecht verlichte ruimtes. Als u in een slecht verlichte ruimte werkt, moet u ervoor zorgen dat u nooit alleen werkt. Zorg ervoor dat de deuren van deze ruimten altijd gesloten zijn, zodat er geen gevaarlijke looppaden ontstaan en vermijd struikelgevaar zoals dozen, pallets en puin, zodat de ruimten veilig zijn voor alle personeelsleden en bezoekers.

 

Kijk uit voor vallende voorwerpen en uitglijden/vallen

Als u met gevaarlijke materialen werkt of gevaarlijke machines gebruikt, moet u erop letten dat u losse materialen of voorwerpen op een veilige afstand houdt om te voorkomen dat ze op u vallen. Vallende voorwerpen kunnen ernstig letsel veroorzaken, en u moet altijd alert zijn op mogelijke gevaren. Als u met gevaarlijke of gladde materialen werkt, moet u de juiste veiligheidsuitrusting dragen, evenals schoenen met antislipzolen. U moet ook voorzichtig zijn wanneer u op gladde oppervlakken loopt.

 

Lock-out procedures en vluchtroutes

Als u werkt in een faciliteit waar mogelijk sprake is van machine- of elektrische risico’s, moet u bekend zijn met de lock-outprocedure van de faciliteit. Dit is de opeenvolging van stappen die volgen op een incident waarbij iemand de controle over de machine verliest. Als dit gebeurt, moeten alle werknemers onmiddellijk uit het gebied worden verwijderd. U moet ook bekend zijn met de vluchtroutes van de fabriek, zodat u in geval van nood snel en gemakkelijk het gebouw kunt verlaten.

 

Zorg lichamelijk voor uzelf om veilig te blijven

Naast het vermijden van gevaren op de werkplek, moet u er ook voor zorgen dat u lichamelijk in orde bent met andere aspecten van uw leven. Zo moet u voldoende slapen, elke dag het juiste aantal calorieën eten en regelmatig sporten. U moet ook risicovol gedrag vermijden, zoals te veel drinken of drugs gebruiken en betrokken raken bij gevechten. Door al deze dingen loopt u het risico gewond te raken. Als u gewond raakt op het werk, moet u dat meteen melden. U moet ook alle behandelings- en herstelinstructies van uw arts opvolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*